header image

Αποστολή στη Ρουμανία και Μολδαβία

12/10/1999

Αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ και του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ που αποτελείτο από τον σδ Δημήτρη Τσουκαλά, Αντιπροέδρο της ΟΤΟΕ και τον σδ Αριστοτέλη Λάκκα Πρόεδρο του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ επισκέφθηκε το Βουκουρέστι από 6/10/99 έως 10/10/99 και την το Κισενάου από 11/10/99 έως 12/10/99, στο πλαίσιο του προγράμματος επαγγελματικής και συνδικαλιστικής επιμόρφωσης για τους εργαζόμενους και τα συνδικαλιστικά στελέχη στις τράπεζες των χωρών της Βαλκανικής και του Ευξείνου Πόντου.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με συνδικαλιστές της FRATIA και συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί στον τραπεζικό συνδικαλιστικό χώρο και τις συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν.

Τα συνδικάτα της χώρας συναντούν σημαντικές δυσκολίες στη συνδικαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στις Τράπεζες και αναζητούν τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διμερές επίπεδο βοήθεια και στηρίγματα προκειμένου να τις ξεπεράσουν.

Η αντιπροσωπεία είχε επίσης, συναντήσεις με τον Διευθυντή του C.N.S.L.R - FRATIA (Trade Union Education and Studing Institute), σδ. Constantin-Laurian URSU, στις οποίες αναπτύχθηκε η πολιτική της ΟΤΟΕ στην περιοχή, οι στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος, και ζητήθηκε η συνδρομή τους έτσι ώστε η μεθοδολογία και η δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες που υπάρχουν.

Στη Μολδαβία η αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ με την συνδρομή της σδ. Olga Vinogradova από το Γραφείο της FIET στη Μόσχα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ενωσης Τραπεζών και Τραπεζών, επισκέφθηκε μια σειρά από Τράπεζες στη πρωτεύουσα Κισενάου και στη μεθοριακή πόλη Ugeni, μίλησε με τραπεζοϋπαλλήλους και συνδικαλιστές.

Το συνδικαλιστικό κίνημα στις Τράπεζες βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τη Ρουμανία, παρουσιάζει όμως μια σειρά από αδυναμίες, που δεν επιτρέπουν ουσιαστικές παρεμβάσεις σε μια εποχή που το πιστωτικό σύστημα και η οικονομία της χώρας αναζητά νέους προσανατολισμούς που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και την απασχόληση.

Αναζητά επίσης το νέο οργανωτικό του σχήμα καθώς η υπάρχουσα δομή, με την αντιπροσώπευση των Συλλόγων που υπάρχουν στις Τράπεζες στην Ομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων (Federation of the Workers of the State and Public Services of the Republic of Moldova) δεν γίνεται αποδεκτή από μια σειρά σωματεία.

Στις συναντήσεις με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε την πολιτική και τους στόχους της ΟΤΟΕ και του ΙΝΕ /ΟΤΟΕ στην ευρύτερη περιοχή και να καταγράψουμε μια σειρά από μικρές και μεγάλες ανάγκες του σ.κ στη χώρα. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Nina CURKAN ευχαρίστησε την ΟΤΟΕ, το πρώτο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό συνδικάτο που επισκέφθηκε τη Μολδαβία, για την σημαντική βοήθεια που προσφέρει στα συνδικάτα της χώρας και ζήτησε οι επισκέψεις αυτές και η συνεργασία να αποκτήσουν μια μονιμότερη βάση.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ συζητήθηκε με την προσθήκη και του Dimitri Shandru, Διευθυντή του "The Trade Union Training Centre of Moldova", ο οποίος επίσης ζήτησε τη συνδρομή μας για κοινές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες στη Μολδαβία.

The Banking System Of Moldova

Φωτογραφικό Υλικό