header image

3η Βαλκανική Συνδιάσκεψη Τραπεζοϋπαλλήλων

28/11/1999

Στις 26 & 27 Νοεμβρίου 1999 πραγματοποιήθηκε στον Πρωταρά της Κύπρου η 3η Βαλκανική Συνδιάσκεψη Τραπεζοϋπαλλήλων. Η Συνδιάσκεψη φιλοξενήθηκε από την ΕΤΥΚ (¨Ενωση Τραπεζοϋπαλλήλων Κύπρου), στο ιδιόκτητο ξενοδοχείο « Μέγαρο ΤΕΤΥΚ» που πρόσφατα αγόρασε η ΕΤΥΚ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι ακόλουθες συνδικαλιστικές οργανώσεις τραπεζοϋπαλλήλων της Βαλκανικής και χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης:

B.S.P.SH., ΑΛΒΑΝΙΑ

F.S.T.B.SH, ΑΛΒΑΝΙΑ

B.O.Finansije, ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Finance Workers Union of SR, ΒΟΣΝΙΑ ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ

Trade Union of STATE SAVINGS BANK Employees, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Trade Union of BULGARIAN BANK Employees, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Macedonian Financial Organizations Employees Union π.Γ.Δ.Μ

SINDASP, ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Autonomous Union of Employees of Banks, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Insurance Companies and other Financial Organizations of Serbia,

National bank of Yugoslavia Employees Union, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

CNSLR-FRATIA, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΟΤΟΕ, ΕΛΛΑΔΑ

ETYK, ΚΥΠΡΟΣ

Η ΟΤΟΕ εκπροσωπήθηκε από τους συναδέλφους: Δ. Τσουκαλά, Α. Μπεκιάρη, Σ. Σιώκο, Δ. Μπαζίγο, Δ. Καραλή, Ν. Κοτσακιλάφη, Β. Γεωργακοπούλου, Ε. Ζαϊμη και Χ. Γολέμη και το ΙΝΕ/ΟΤΟΕ από τον  Α. Λάκκα.

Όλοι οι εκπρόσωποι των συνδ. οργανώσεων της Βαλκανικής δήλωσαν ότι η αλληλεγγύη και η συνεργασία είναι ιδιαίτερα απαραίτητη στις δύσκολες αυτές στιγμές που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις χώρες αυτές και ευχαρίστησαν την ΟΤΟΕ για την συνέχιση της πρωτοβουλίας των Συνδιασκέψεων. Όλοι τόνισαν την σημασία των προγραμμάτων εκπαίδευσης και συνδικαλιστικής επιμόρφωσης που οργάνωσε η ΟΤΟΕ μέσω του Ινστιτούτου Εργασίας της και την αναγκαιότητα συνέχισής τους

Πρόγραμμα

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 1999

Άφιξη και δήλωση παρουσίας

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 1999

08.45 Εγγραφές

09.00-09.30 Έναρξη της 3ης Βαλκανικής Συνδιάσκεψης,

καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από τον Γ.Γ. της ΕΤΥΚ, Λ. Χατζηκωστή

Εκλογή Προέδρου Εργασιών της Συνδιάσκεψης

09.30-11.30 Εθνικές αναφορές (από εκπροσώπους των συνδικ. Οργανώσεων, 1 ομιλητής ανά χώρα
- 10 λεπτά ανά ομιλία), Εκπρόσωπος ΟΤΟΕ, Α. Μπεκιάρης

θέματα

Α) Πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστήμα (ιδιωτικοποιήσεις, νέες τράπεζες κλπ.)

Β) Εργασιακές σχέσεις (συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστική συμμετοχή απασχόληση κλπ.)

11.30-12.00 Διάλειμμα

12.00-13.30 Διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων τραπεζών στην Βαλκανική

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (Εκπρόσωπος ΟΤΟΕ)

Παρεμβάσεις - συζήτηση σχετικά με :

Α) Η έννοια της ιδιωτικοποίησης - νομικές ρυθμίσεις και εφαρμογή τους

ως σήμερα

Β) Ο ρόλος των συνδικάτων για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων

Προγράμματα εκπαίδευσης
Αναφορά σε δραστηριότητες. Προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας

Α Λάκκας Πρόεδρος ΙΝΕ-ΟΤΟΕ

Συνεργασία και επικοινωνία

Α) Συνεργασία και Ειρήνη στα Βαλκάνια: μια ιστορική αναγκαιότητα, Σ. Σιώκος

Β) Ανάπτυξη μορφών συνεργασίας και ενίσχυση του ρόλου της συνδιάσκεψης κατά το ενδιάμεσο διάστημα.

13.30-15.00 Γεύμα

15.00-17.00 Παρεμβάσεις - συζήτηση (συνέχεια)

21.00 Κοινωνική βραδιά

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 1999

09:30-10.00 Παρέμβαση του Αντιπροέδρου της ΟΤΟΕ και μέλους της Εκτελεστικής
Γραμματείας της FIET, Δημήτρη Τσουκαλά.

UNI-Νοτιοανατολική Ευρώπη- ΕΥΡΩ- Κοινωνικός Διάλογος -κατάσταση
στην περιοχή.

10.00- 11.00 Παρεμβάσεις - συζήτηση (συνέχεια στα θέματα της προηγούμενης ημέρας)

11.00-11.30 Συμπεράσματα - Ψήφισμα

12.00 Εκδρομή

Κυριακή 28 November 1999

Αναχώρηση

ΨΗΦΙΣΜΑ

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που επακολούθησε, συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:

1. Η 3η Βαλκανική Συνδιάσκεψη καλεί τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές του Κυπριακού προβλήματος να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε πνεύμα καλής θέλησης και μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στο πλαίσιο των αποφάσεων αυτών, η λύση πρέπει να διασφαλίζει την ειρήνη και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς ξένους στρατούς και εποίκους.

2. Η ισόρροπη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε καθεστώς ειρήνης και φιλικών διακρατικών σχέσεων, σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων, προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των μεταναστών, καθώς και της επιθυμίας των πολιτών να ζουν και να εργάζονται στον τόπο που γεννήθηκαν, διεύρυνσης της δημοκρατίας και καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν μόνιμη επιδίωξη όλων των λαών της περιοχής.

3. Η παροχή οικονομικής βοήθειας σε όλες τις χώρες της περιοχής, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους. Το «Σύμφωνο Σταθερότητας» πρέπει να καλύπτει όλες χωρίς εξαίρεση τις χώρες των Βαλκανίων. Οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί δημιουργούν ανισότητες μεταξύ των χωρών και αποτελούν παράγοντα αστάθειας για όλη την Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και με την παρεμβολή εμποδίων στο εμπόριο και τις πάσης φύσεως ανταλλαγές μεταξύ των λαών.

4. Παρά τη σημαντική διαφορά στην έκταση και το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των επιμέρους χωρών της περιοχής, τα προβλήματα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινά. Αυτά αφορούν στην ανεργία, την επισφαλή απασχόληση, την καθήλωση των μισθών σε χαμηλά επίπεδα και τις λεγόμενες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Τα προβλήματα αυτά ενισχύονται σε ορισμένες χώρες από την άκριτη συμμόρφωση των κυβερνήσεών τους στις υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

5. Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση σε συνδικαλιστικά, εργασιακά και επαγγελματικά θέματα αναβαθμίζουν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επιμόρφωση των συνδικαλιστικών στελεχών σε θέματα που αφορούν τις μακροοικονομικές εξελίξεις καθώς και τη δομή και τις πολιτικές των Διεθνών Οργανισμών.

6. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητη η συνεργασία και η αλληλέγγυα δράση των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων. Τα ΜΜΕ των διαφόρων χωρών οφείλουν να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την δράση των συνδικάτων που αποτελούν έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας..

7. Η επιθυμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων συνήθως οδηγεί σε ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές σε εθνικό ή διασυνοριακό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες στην Συνδιάσκεψη εκφράζουν την διαφωνία τους με την προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων και Διεθνών Οργανισμών να επιβάλλουν τις μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σαν τον μόνο τρόπο εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα των επιμέρους χωρών, ιδιαίτερα όταν αυτή η πολιτική εφαρμόζεται χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα για την απασχόληση, τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

8. Η συνεργασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα όλων των χωρών της περιοχής, σε διμερή και πολυμερή βάση είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων που προαναφέρθηκαν. Αυτή η συνεργασία πρέπει να καλύπτει την ανταλλαγή πληροφοριών, στοιχείων και εμπειριών για τις δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες καθώς και του Κοινωνικού Διαλόγου σε διμερή και τριμερή βάση. Επίσης πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες συντονισμού και κοινής δράσης, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των εργαζομένων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις του κλάδου.

9. Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας, θα συνεχιστούν οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΟΤΟΕ και του ΙΝΕ/ ΟΤΟΕ, μέσω των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας. Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης μελέτης που θα περιέχει συγκριτική αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων στα τραπεζικά συστήματα των χωρών της περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων, των συγχωνεύσεων και των εξαγορών στις αμοιβές των εργαζομένων και στις εργασιακές σχέσεις. Στην ίδια κατεύθυνση η ΟΤΟΕ θα προχωρήσει στην εξέταση των χρηματοδοτικών και τεχνικών προϋποθέσεων για τη δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών που θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται πληροφορίες που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις εργασιακές σχέσεις και την συνδικαλιστική δράση, σε μόνιμη βάση, προς χρήση όλων των ενδιαφερομένων μερών.

10. Το υψηλό και ολοένα αυξανόμενο ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών καθιστά απαραίτητη την προσπάθεια να προωθηθούν οι ίσες ευκαιρίες για τις εργαζόμενες γυναίκες στην περιοχή. Με γνώμονα την πολιτική των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση, τις προοπτικές εξέλιξης, την εκπαίδευση, κλπ, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε μετά από κατάλληλη προετοιμασία να συγκληθεί-κατά προτίμηση στο διάστημα που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής - συνάντηση εκπροσώπων γυναικών που θα ασχοληθεί με το θέμα των ίσων ευκαιριών και της εξέλιξής τους.

11. Η συνεργασία των νέων αποτελεί εγγύηση για την διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή. Τα συνδικάτα θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους νέους, αφού εκτός από τα βαθιά κοινωνικά ρήγματα που άφησαν οι πόλεμοι, έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν την ανεργία που βρίσκεται σε υψηλότατα ποσοστά και την αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι νέοι δεν αποτελούν μόνο την ελπίδα για το μέλλον του κόσμου, αλλά και την εγγύηση για την επιβίωση των συνδικάτων. Η Κατασκήνωση για Νέους που διοργάνωσε η ΟΤΟΕ στην Χαλκιδική, τον Σεπτέμβριο του 1998, ήταν μια πλούσια και πολύτιμη εμπειρία. Θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι πρωτοβουλίες που αφορούν δραστηριότητες για νέους να ενισχυθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα.

12. Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός συνιστούν προνομιακό πεδίο για τη συνεννόηση και την προσέγγιση όλων των λαών. Για το λόγο αυτό θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη των συνεργασιών και ανταλλαγών μεταξύ των συνδικάτων σε διμερές, πολυμερές και Βαλκανικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, θα αναζητηθούν οι αναγκαίοι πόροι για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σε διάφορα αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τένις, σκάκι κ.λ.π.) στα οποία θα συμμετέχουν αθλητές / εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της περιοχής, αλλά και η δυνατότητα διοργάνωσης εκθέσεων εικαστικών τεχνών, με έργα συναδέλφων.

13. Η ΟΤΟΕ, ως μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Euro-FIET θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή αυτή oμοσπονδία όλων των τραπεζοϋπαλληλικών συνδικάτων της περιοχής.

14. Η επόμενη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίστηκε να φιλοξενηθεί στο Βουκουρέστι τον Μάιο του 2000 και η 4η Βαλκανική Συνδιάσκεψη στα Σκόπια το 2001.

Φωτογραφικό Υλικό