header image

A' Παγκόσμια Συνδιάσκεψη UNI-FINANCE

27/08/2002

"Δράση @ UNI για τους εργαζόμενους στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό τομέα,

Αλληλεγγύη, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα"

Αντιπροσωπεία της ΟΤΟΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουσελά, Πρόεδρο της Ο.Τ.Ο.Ε, Δημήτρη Τσουκαλά, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων, Ζώη Πεπέ, Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Λάκκα Αριστοτέλη, Πρόεδρο του ΙΝ.Ε - Ο.Τ.Ο.Ε., Αχιλλέα Μυλωνόπουλο, Γραμματέα Υγιεινής και Ασφάλειας και Εύη Ζαϊμη, συνεργάτιδα της ΟΤΟΕ στις Διεθνείς Σχέσεις, συμμετείχε στις εργασίες της παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Χρηματοπιστωτικού Τομέα της UNI που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στην Βραζιλία, 25-27 Αυγούστου 2002.

Στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος 237 συνδικαλιστές από 84 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 55 χώρες, οι οποίοι εκπροσωπούν συνολικά πάνω από 3.000.000 εργαζόμενους του χρηματοπιστωτικού κλάδου παγκοσμίως.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

παγκοσμιοποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών

συγχωνεύσεις και εξαγορές και οι επιθέσεις στους εργαζόμενους

ίσες ευκαιρίες και αμοιβές για τους εργαζόμενους

δημιουργία παγκόσμιων εργασιακών συμβουλίων 

Από την ΟΤΟΕ έκανε παρέμβαση ο Αντιπρόεδρος και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Τσουκαλάς ο οποίος αναφέρθηκε στις συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στην προσπάθεια των εργοδοτών να υπονομεύσουν τα εργασιακά δικαιώματα. Επιπλέον αναφέρθηκε στο θέμα της μείωσης του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, στις ελληνικές τράπεζες σε 37 ώρες εβδομαδιαία ως μέτρο διασφάλισης των θέσεων εργασίας.

Στο θέμα των συγχωνεύσεων αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις όπου η μανία των συγχωνεύσεων αναχαιτίστηκε λόγω παρέμβασης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, στην Ιρλανδία στην συγχώνευση της Bank of Ireland με την Allied Irish Bank και στην Νότιο Αφρική στην περίπτωση της Nedcor και Stanbic.

H UNI υπέβαλλε ψηφίσματα διαμαρτυρίας προς τις τράπεζες Crédit Agricole και Scotiabank και ζήτησε να λάβουν άμεσα μέτρα για τις λειτουργίες τους στην Αργεντινή, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι καταθέσεις των πελατών. Στην Crédit Agricole κινδυνεύουν να χαθούν 6,100 θέσεις εργασίας και 1,600 στην Scotiabank γεγονός που δημιουργεί δυσάρεστο και ανησυχητικό προηγούμενο για παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Επίσης υιοθετήθηκε ψήφισμα για τον φόρο Tobin για την εμπόδιση της κερδοσκοπίας και ως μέρος του πακέτου μέτρων για την ρύθμιση των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αγορών. Το μεγαλύτερο μέρος των 1.200 δις USD που διακινούνται καθημερινά στις χρηματαγορές συνιστούν κερδοσκοπικές ανταλλαγές και αυτές οι βραχυχρόνιες κινήσεις είναι ικανές να καταστρέψουν ολόκληρες εθνικές οικονομίες και λαούς.

Ακόμη κατατέθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους στην τράπεζα Banco Do Brasil, της μεγαλύτερης τράπεζας της Βραζιλίας και πραγματοποιήθηκε διαδήλωση με την συμμετοχή όλων των συνέδρων έξω από το κεντρικό κτίριο της τράπεζας, ως διαμαρτυρία για την νεοφιλελεύθερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων με μειώσεις θέσεων εργασίας κατά 50%, την πολιτική κερδοσκοπίας με τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις, το πάγωμα μισθών κλπ.

Ψήφισμα υποστήριξης υιοθετήθηκε επίσης υπέρ των εργαζομένων στις γερμανικές τράπεζες όπου η Ver.di, η μεγαλύτερη συνδ. οργάνωση στην Ευρώπη με 400.000 μέλη στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, δίνει την σημαντικότερη μάχη συλλογικής διαπραγμάτευσης τα τελευταία 50 χρόνια, προσπαθώντας να διατηρήσει την ενιαία κλαδική σύμβαση για 400.000 εργαζόμενους.

Τέλος το συνέδριο αντιτέθηκε ομόφωνα στην επίθεση στο Ιράκ και σε οποιαδήποτε επίθεση αναλάβει ο Πρόεδρος Μπους, όπου τονίστηκε, και μετά από παρέμβαση του Δημήτρη Τσουκαλά ότι η επίθεση δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα στην περιοχή εάν δεν υπάρξει δίκαιη λύση για το Παλαιστινιακό. Ο Δ. Τσουκαλάς τόνισε επίσης ότι οι πόλεμοι και οι επιθέσεις πρέπει να καταδικάζονται πάντα γιατί είναι σε βάρος των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Φωτογραφικό Υλικό