header image

Ετήσια σύνοδος UNI-Europa - Finance

07/05/2003

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία στις 5-7 Μαΐου 2003 η Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η UNI -Europa Finance. Στο συνέδριο διαπιστώθηκαν τα κοινά προβλήματα από τη μείωση των αμοιβών και του πληθωρισμού - που μοιραία μειώνει την αγοραστική δύναμη - και στην αδυναμία εναρμόνισης των αμοιβών με την παραγωγικότητα.  Οι σύνεδροι κατέληξαν στην ανάγκη συντονισμού των Συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο : τη διαμόρφωση ενιαίου ευρωπαϊκού μισθολογίου και τη διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου εργασιακών σχέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διαφύλαξη και αναβάθμιση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής με στόχο την εξάλειψη των διαφορών, που παρατηρούνται στην αγοραστική δύναμη των μισθών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και στους τρόπους προσαρμογής των εργασιακών σχέσεων σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο, που είναι : Ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Διάλογος, τα Ευρωπαϊκά εργασιακά συμβούλια και ο συντονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες πραγματοποίησης του συντονισμού των συνδικαλιστικών φορέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαφάνεια των ενεργειών και στην έγκαιρη πληροφόρηση, αλλά και στην ποιότητα των επιχειρημάτων που διαθέτουμε. Για παράδειγμα, η παραγωγικότητα, που δεν αμείβεται ικανοποιητικά και οι πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι μισθοί των εργαζόμενων, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου, που είναι κλειδί θετικών εξελίξεων και παρέχει μεγάλες δυνατότητες.

Όλα αυτά συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής των συνδικάτων, χωρίς να καταργείται η συλλογική διαπραγμάτευση των συμβάσεων εργασίας σε εθνικό επίπεδο.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη έγινε παρουσίαση της διάστασης των Νέων εργαζομένων και παρουσιάστηκαν από την Επιτροπή Νέων της UNI Europa τα συμπεράσματα της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαΐου στο εκπαιδευτικό κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στη Γλυφάδα.

Τέλος, στην Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη έγινε ειδική αναφορά στην Ισότητα ευκαιριών για τους νέους, που πρέπει να ενισχυθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στην συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Η Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τον Προγραμματισμό Δράσης 2003 - 2004, που στηρίχθηκε στις εισηγήσεις που ακούσθηκαν και στα συμπεράσματα των δύο ημερών.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ειδική θεατρική παράσταση παραγωγής της ΟΤΟΕ στο θέατρο της Ρωμαίικης Αγοράς με τίτλο : «Ουδέν Τυράννου δυσμενέστερον πόλει», που ήταν βασισμένη σε αποσπάσματα από πέντε Τραγωδίες αρχαίων συγγραφέων.

Τα σχόλια των ξένων συνέδρων της συνδιάσκεψης ήταν ιδιαίτερα εγκωμιαστικά για την ιδέα, το επίκαιρο περιεχόμενο του έργου και την ποιότητα της εκτέλεσης, που συγκέντρωσε τα συγχαρητήρια όλων των παρευρισκομένων.

Φωτογραφικό Υλικό