header image

'A Ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη UNI-Europa

21/05/2003

Πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη στις 19-21 Μαΐου με την συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΟΤΟΕ αποτελούμενης από τους σδ. Δημήτρη Κουσελά, Δημήτρη Τσουκαλά, Ζώη Πεπέ, Δημήτρη Φωτόπουλου, Αχιλλέα Μυλωνόπουλου, Εύη Ζαΐμη και του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ από τον σδ Αριστοτέλη Λάκκα, η πρώτη Πανευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη που διοργάνωσε η UNI -Europa. 

Το κεντρικό θέμα της συνδιάσκεψης ήταν "Η Ευρώπη για τον άνθρωπο "

Εκτός από τα καταστατικά θέματα, γύρω από το κεντρικό θέμα η συνδιάσκεψη ασχολήθηκε με τις εξής θεματικές ενότητες:

Διεύρυνση της ΕΕ - αλληλεγγύη και κοινωνικά δικαιώματα στην Ευρώπη

Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου

Συλλογική διαπραγμάτευση σε ένα μεταβαλλόμενο Ευρωπαϊκό πλαίσιο

Επίσης, κατατέθηκαν και προτάσεις δράσης γύρω από τα ακόλουθα θέματα:

1. Μια Ευρώπη για τον άνθρωπο

2. Ευρώπη και παγκοσμιοποίηση

3. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εμπορίου (WTO) και οι διαπραγματεύσεις GATS

4. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο

5. O Κοινωνικός Διάλογος

6. Πολυεθνικές Εταιρίες, Ευρωπαϊκά Εργασιακά Συμβούλια και η "Ευρωπαϊκή Επιχείρηση" (Societas Europea)

7. Εταιρική Kοινωνική Ευθύνη (Corporate Social Responsibility - CSR)

8. Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

9. Ισότητα των φύλων

10. Η μάχη για την καταπολέμηση των διακρίσεων

11. ΟΝΕ, απασχόληση και συλλογική διαπραγμάτευση

12. Ευρώπη και επαγγελματική κατάρτιση

13. Οργάνωση μελών (Organising)

14. Οργάνωση στην UNI-Europa

Στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν επίσης: Συνδιάσκεψη Εμπορικού κλάδου UNI-Εuropa, Συνεδρίαση Επιτροπής Διαχείρισης (προεδρείου) UNI-Europa, Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής UNI-Europa, Συνδιάσκεψη κλάδου Πληροφορικής και Τεχνολογίας (IBITS) UNI-Εuropa

Την έναρξης της συνδιάσκεψης έκανε ο Υπουργός Εργασίας της Σουηδίας, Hans Karlsson, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της ποιότητας της εργασίας, το οποίο αποτελεί μέγιστο πολιτικό ζήτημα αυτή τη στιγμή στην Σουηδία, λόγω του αυξανόμενου αριθμού μακροχρόνια ασθενών εργαζομένων. Ο υπουργός κατηγόρησε τις διαρθρωτικές αλλαγές στις επιχειρήσεις, την κακή διαχείριση και την έλλειψη ευκαιριών στους εργαζόμενους να αναπτύξουν και να βελτιώσουν την εργασιακή τους ζωή.

Ακολούθησε ομιλία από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα της ETUC (ΣΕΣ), Emilio Gabaglio, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να εμμείνει στα αιτήματά της για μια Ευρώπη των πολιτών, και τόνισε "αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια νομισματική πολιτική που να λαμβάνει υπ’ όψη της την ανάπτυξη και την απασχόληση και όχι μόνο την σταθερότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αναγκαίες όχι όμως σε βάρος του κοινωνικού μετώπου και δεν θα πρέπει να οδηγούν σε περισσότερες επισφαλείς θέσεις στην αγορά εργασίας".

Η Επίτρορος Άννα Διαμαντοπούλου χαιρέτησε την συνδιάσκεψη από μαγνητοσκοπημένο βίντεο και αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο το οποίο αφορά την κοινωνία πρόνοιας, τον κοινωνικό διάλογο καθώς και σε δεσμεύσεις για απασχόληση, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και ισότητα. Είπε επίσης ότι το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης θα πρέπει να αντανακλάται στην Συνταγματική Συνθήκη, και να αναφέρονται ξεκάθαρα τα μέσα της κοινωνικής πολιτικής, που είναι ο κοινωνικός διάλογος, η συνεργασία σε εθνικό επίπεδο και η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Πρόσθεσε επίσης ότι για τις υπό ένταξη χώρες το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο θα πρέπει να αποτελεί μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Στην κεντρική της ομιλία της στο θέμα Η Ευρώπη για τον Άνθρωπο, η Γεν. Γραμματέας UNI-Europa, Bernadette Tesch-Sιgol τόνισε ότι " η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα αντιστάθμισης σε αυτούς που θέλουν ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση που θέτει το χρήμα και τις επιχειρήσεις ως μόνες προτεραιότητες. Η Απασχόληση, η κοινωνική πρόοδος και η βελτίωση της ζωής των λαών της Ευρώπης θα πρέπει να είναι τα ζητούμενα στην ΕΕ. Μόνον οι δυνάμεις της αγοράς δεν μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα. " Οι οργανώσεις-μέλη της UNI-Europa σύντομα θα κληθούν να στηρίξουν μια καμπάνια που θα διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης, με εταίρους συνδικάτα και εργοδότες , θα επιβιώσει κα θα αναπτυχθεί σε μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γεν. Γραμματέας UNI, Philip Jennings, μίλησε για το θέμα Ευρώπη και παγκοσμιοποίηση και είπε μεταξύ άλλων ότι " Η παγκοσμιοποίηση είναι ασταθής και έχει αποτύχει για τους εργαζόμενους στον πλανήτη. Δεν μπορεί δε να επιβιώσει όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο την παρακολουθούν από έξω, ως θύματα παρά ως ωφελημένοι της τεράστιας δύναμης των τεχνολογικών και οικονομικών αλλαγών. Οι Κυβερνήσεις και η ΕΕ δεν μπορούν να αποφύγουν την ευθύνη τους στην ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης ; δεν μπορούν να την αφήνουν στην τύχη των αγορών".

Φωτογραφικό Υλικό