header image

Διακοινοτική Συνάντηση Τραπεζοϋπαλλήλων στην Κύπρο

27/03/2005

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Πρωταρά στις 26 και 27 Μαρτίου 2005, στο πλαίσιο του Συνδικαλιστικού Forum στην Κύπρο, το σεμινάριο με τίτλο: "Ο κοινωνικός διάλογος και η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εργαζομένων στον Χρηματοπιστωτικό τομέα, υπό το φως της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Στο σεμινάριο, που παρακολούθησαν συνδικαλιστές του τραπεζικού τομέα και από τις δυο πλευρές της Κύπρου, ο πρόεδρος του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ, κύριος Αριστοτέλης Λάκκας ανέπτυξε το θέμα: "Κοινωνικός διάλογος στην Ευρώπη".

Απόσπασμα από το Περιοδικό: "ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ"

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου προσφώνησε ο πρόεδρος της οργάνωσης μας συν. Λοϊζος Χατζηκωστής που καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, τονίζοντας εμφαντικά την αναγκαιότητα τέτοιων κοινών σεμιναρίων όπου οι οποιεσδήποτε διαφορές παραμερίζονται και δίδεται έμφαση στις κοινές παραμέτρους των εργασιακών σχέσεων. Ακολούθως έγινε παρουσίαση και γνωριμία των συμμετεχόντων που ήταν και το τελετουργικό έναρξης των εργασιών του σεμιναρίου.

Ο κοινωνικός διάλογος σήμερα στην Κύπρο - Προβλήματα και προοπτικές ήταν το κύριο θέμα της πρώτης περιόδου. Οι πρόεδροι των δύο οργανώσεων συν. Λοϊζος Χατζηκωστής και Zubeviz Bozansel αναφέρθηκαν στα συμβαίνοντα στην κάθε κοινότητα.

Μετά το διάλειμμα για καφέ και αλληλογνωριμία, το υπόλοιπο της πρώτης ημέρας αφιερώθηκε στην εργατική νομοθεσία και συλλογικές συμβάσεις, με ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην Ελληνοκυπριακή όσο και Τουρκοκυπριακή εμπειρία και πρακτική. Τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Οργάνωσής μας, σε εμάς ήταν γνωστά και δεδομένα, ενώ για τους Τουρκοκύπριους συνδικαλιστές δημιούργησαν πολλές απορίες και ερωτήσεις. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της BANK-SEN αναφέρθηκε στα δεδομένα στον Τραπεζικό χώρο που επικρατούν στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ανάφερε χαρακτηριστικά ότι στις τράπεζες εργάζονται 2.500 υπάλληλοι εκ των οποίων μόνο γύρω στους 350 είναι μέλη της ΒΑΝΚ-SEN. Λειτουργούν 27 ντόπιες τράπεζες, 6 ξένες τράπεζες (μόνο η HSBC είναι μή Τουρκικών συμφερόντων) και 19 Ο.Β.U.

Το απόγευμα διεξήχθη κοινός ποδοσφαιρικός αγώνας, ενώ το βράδυ παρετέθηκε δείπνο με λαϊκή μουσική και τραγούδια, ενώ το χορευτικό συγκρότημα της ΕΤΥΚ παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και είσπραξε τα χειροκροτήματα όλων. Στο χορό που ακολούθησε όλοι διασκέδασαν με τη ψυχή τους, ήταν μια βραδιά που για όλους μας θα μείνει αξέχαστη.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου ξεκίνησε με αναφορά από τον Oliver Roethig για την UNI και τον καταλυτικό της ρόλο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ακολούθησε παρουσίαση του κοινωνικού διαλόγου σήμερα στην Ευρώπη με εισηγητή τον πρόεδρο του ΙΝΕ-ΟΤΟΕ συν. Αριστοτέλη Λάκκα. Η δεύτερη μέρα του σεμιναρίου έκλεισε με εργαστήρι με θέμα «Τρόποι συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα». Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε κοινές ομάδες εργασίας που κατέγραψαν διάφορες εισηγήσεις - τρόπους για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι διάφορες σκέψεις και εισηγήσεις θα διαβιβαστούν στις ηγεσίες των δύο οργανώσεων για περαιτέρω αξιολόγηση.

Ανεξάρτητα από τη δυνατότητα εφαρμογής των διαφόρων εισηγήσεων, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι η αναγκαιότητα τέτοιων κοινών σεμιναρίων με στόχο την κοινή συνισταμένη στα κοινά προβλήματα των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συνύπαρξη και συμπόρευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων αποτελεί αναγκαιότητα στις σύγχρονες αντιλήψεις περί κοινωνικού διαλόγου.

Η παρουσία της μικρής Κύπρου στην παγκόσμια σκακιέρα με την αυξημένη δυνατότητα παρέμβασης παίζοντας ρόλο πολλαπλάσιο του μεγέθους της δεν θα μπορούσε να ήταν απούσα στην ίδια την πατρίδας μας μέσα από τις δικοινοτικές επαφές.

1η ΗΜΕΡΑ  / 1 Gün

8:30 - 9:00

Γνωριμία συμμετεχόντων

Παρουσίαση

Örgütünüz hakkında üç dakikalık giriş konuşması.

ΕΤΥΚ ,BANK-SEN, OTOE

 9:00-10:30

Ο κοινωνικός διάλογος σήμερα στην Κύπρο, Προβλήματα  προοπτικές.

Günümüz Kıbrıs’ında toplumsal diyalog, karşılaşılan sorunlar, perspektifler.

Λoίζος  Χατζηκωστής/Loızos Hadjıcostıs

10:30-11:00

Διάλειμμα

ARA

11:00-13:00

Ο κοινωνικός διάλογος σήμερα στην Κύπρο, Προβλήματα  προοπτικές

Günümüz Kıbrıs’ında toplumsal diyalog, karşılaşılan sorunlar, perspektifler.

Ζουπεγίρ Πορανσέλ /Zübeyir BORANSEL

13:00 14:30

Γεύμα

YEMEK

14:30-16:00

Εργατική νομοθεσία και συλλογικές συμβάσεις στην Κύπρο. Η Ελληνοκυπριακή εμπειρία και πρακτική

Kıbrıs’ta çalışma yasaları ve toplu sözleşmeler. Kıbrıs Rum toplumunun deneyimleri ve pratiği.

Λoίζος  Χατζηκωστής/Loızos Hadjıcostıs

16:00-16:30

Διάλειμμα

ARA

16:30-18:00

Εργατική νομοθεσία και συλλογικές συμβάσεις στην Κύπρο. Η Τουρκοκυπριακή εμπειρία και πρακτική.   

Kıbrıs’ta çalışma yasaları ve toplu sözleşmeler. Kıbrıs Türk toplumunun deneyimleri ve pratiği. 

Ζουπεγίρ Πορανσέλ/  Zübeyir BORANSEL

18:00

ΤΕΛΟΣ 1ης ημέρας /  Günü Sonu

 

2η ΗΜΕΡΑ/ 2 Gün

8:30 - 10:30

Η UNI  και ο καταλυτικός  της ρόλος σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο.

Avrupa ve Uluslar arası alanda UNI nın üstlendıği katalızör rol.

Oliver Roethig

10:30-11:00

Διάλειμμα

ARA

11:00-13:00

Ο κοινωνικός διάλογος σήμερα στην Ευρώπη.

Avrupada bügünkü Toplumsal diyalog.

Λάκκας Αριστοτέλης / Lakkas Aristotelis

13:00 14:00

Γεύμα

YEMEK

14:00-16:00

Εργαστήρι με θέμα:

Τρόποι συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα.

Atelye konusu.

Bankaclık alanında, çalışanlar arasında ilişki ve işbirliği kurulmasına ilişkin yöntem.

16:00 - 16:15

Διάλειμμα

ARA

16:15

Συμπεράσματα
Τελετή λήξης.
Sonuç bildirgesi.

 

ΤΕΛΟΣ 2ης ΗΜΕΡΑΣ

Ei Günü Sonu

Φωτογραφικό Υλικό