header image

Κωδικός αριθμός: GR/95/I/33/P/II.1.1.b

Α. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τίτλος: ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ. (PREMEQ)

Ανάδοχος: ΙΝΕ/ΟΤΟΕ

Αρμόδιο πρόσωπο: Αριστοτέλης Λάκκας

Β. ΣΤΟΧΟΙ

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός καινοτομικού εργαλείου πρόβλεψης ικανοτήτων και προσόντων σε δύο ειδικότητες στον τραπεζικό κλάδο. Το εργαλείο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί ως ένας ποιοτικός και ποσοτικός μηχανισμός πρόβλεψης των ειδικοτήτων που αφ’ ενός θα εκλείψουν μελλοντικά, και αφ’ εταίρου πρόβλεψης των νεών ειδικοτήτων που θα τις αντικαταστήσουν.

Γ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το πρόβλημα ολοκλήρωσε τις δραστηριότητες:

Ενα μηχανισμό πρόβλεψης βασισμένο στις ικανότητες (competencies)

Η συνολική λειτουργία του προγράμματος στηρίχθηκε σε μια αντίστοιχη φιλοσοφία πρόβλεψης επαγγελμάτων και ειδικοτήτων στον τραπεζικό τομέα της Γαλλίας.

Μετά από κοινές ανταλλαγές απόψεων και εμπειριών μεταξύ των εταίρων του προγράμματος, ορίσθηκαν 20 πεδία γνώσεων για τη θέση του διευθυντή καταστήματος μιας τράπεζας και ενός ταμειολογιστή.

Κατόπιν καθορίστηκε το επίπεδο γνώσεων του κάθε γνωστικού πεδίου σε έξι διαβαθμίσεις.

Οι θέσεις του διευθυντή καταστήματος και η θέση του ταμειολογιστή επιλέχθηκαν διότι κατά τη γνώμη των εταίρων, οι θέσεις αυτές στο μέλλον θα επηρεάσθουν περισσότερο αρνητικά από τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο.

Ενας ειδικός αλγόριθμος μπορεί να συνδυάσει τις προβλεπόμενες εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον του τραπεζικού χώρου, με τις επιπτώσεις τους στις εξελίξεις των επαγγελμάτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων στον τραπεζικό χώρο.

Ενας ειδικός αλγόριθμος μπορεί να συνδυάσει τις προβλεπόμενες εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον του τραπεζικού χώρου, με τις επιπτώσεις τους στις εξελίξεις των επαγγελμάτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων στον τραπεζικό χώρο. Η πρόβλεψη αυτή της εξέλιξης μπορεί να παρουσιαστεί διαγραμματικά και να καθοδηγήσει τους μηχανισμούς κατάρτισης, αξιολόγησης και επιλογής στελεχών.

Ε. ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η προσέγγιση και η σύλληψη της ιδέας του προγράμματος έχει υψηλά καινοτομικά στοιχεία που εντοπίζονται:

Στην προσέγγιση των επαγγελμάτων από τη σκοπιά των ικανοτήτων (τι θα πρέπει να είναι ικανός/η και να το δείχνει κάποιος/α σε μια θέση εργασίας).

Τη διαβάθμιση των ικανοτήτων σε επίπεδα (6) κατοχής και εφαρμογής γνώσεων.

Τον αλγόριθμο πρόβλεψης των επιπτώσεων των εξωτερικών περιβαλλοντικών μεταβολών στις εξελίξεις των επαγγελματικών ικανοτήτων.

Στη σύνδεση της κατάρτισης ή άλλων ενεργειών ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων με το δημιουργούμενο μηχανισμό πρόβλεψης.

ΣΤ. ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η χρησιμότητα του προγράμματος είναι δεδομένη όχι μόνο για τις ομάδες του στόχου, αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομικής ή κοινωνικής δραστηριότητας. Εφόσον μεθοδολογικά δείχνει κάποιο αξιόπιστο τρόπο μέσω ποσοτικοποιημένων ενδείξεων για τις μελλοντικές εξελίξεις των επαγγελμάτων και των ικανοτήτων, που οι εργαζόμενοι στο σύντομο μέλλον θα νιώσουν τις επικίνδυνες και αρνητικές για την εργασία τους επιπτώσεις.

Επομένως η ποσοτικοποιημένη προσέγγιση του εντοπισμού των μεταβολών στις εξελίξεις των επαγγελμάτων και ειδικεύσεων αποτελεί την πρώτιστη χρησιμότητα του προγράμματος.

ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΛΑΣ